Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ايتنا»
2024-05-07@06:40:05 GMT

جایگزین توییتر برای مبارزه با اخبار جعلی

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۱۰۴۵۶

جایگزین توییتر برای مبارزه با اخبار جعلی

ایتنا - یکی از موسسان ویکی پدیا یک وب سایت اجتماعی ابداع کرده که جایگزین فیس‌بوک و توئیتر شود. این سرویس برای مبارزه با اخبار جعلی ارائه می‌شود.
یکی از موسسان ویکی پدیا یک وب سایت اجتماعی ابداع کرده که جایگزین فیس‌بوک و توئیتر شود. این سرویس برای مبارزه با اخبار جعلی ارائه می‌شود.

به گزارش ایتنا از مهر، دو سال قبل جیمی ولز یکی از موسسان ویکی پدیا یک نشریه آنلاین به نام «ویکی تریبیون» را برای مقابله با اخبار جعلی و  و اشاعه اخبار درست توسط شهروند خبرنگاران راه اندازی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ویکی تریبیون هیچ گاه فراگیر نشد. اکنون ولز قصد دارد یک سایت شبکه اجتماعی و اشتراک اخبار به نام WT:Scocial ایجاد کند. او امیدوار است این وب سایت به جایگزینی برای فیس‌بوک و توئیتر تبدیل شود.

WT:Scocial هم مانند فیس‌بوک و توئیتر به کاربران اجازه می‌دهد اخبار را به اشتراک بگذراند. اما برخلاف آنها به جای تبلیغات با کمک‌های مالی سرمایه خود را تامین می‌کند. ولز در این باره می‌گوید: مدل تجاری شرکت‌های شبکه اجتماعی کاملا تبلیغ محور است و این مشکل ساز شده است. زیرا در این میان محتوا با کیفیت اندک برنده اصلی است.

برخلاف فیس‌بوک و توئیتر که از الگوریتم‌های مختلف پست‌هایی با بیشترین میزان کامنت یا لایک در بالای صفحه قرار می‌دهد، WT:Scocial جدیدترین لینک‌ها را بالای صفحه نشان می‌دهد. حتی ممکن است گزینه «upvote» در آینده به این سرویس اضافه شود.

 همچنین WT:Scocial از کسب وکارهای کوچک پشتیبانی می‌کند. WT:Scocial قول می‌دهد فضایی را ایجاد کند که عاملان خطرناک حذف شوند.
 عضویت در این سرویس رایگان خواهد بود اما درحال حاضر نام فرد باید در فهرست انتظار ثبت شود، به سرویس کمک مالی کند یا دوستانش را دعوت کند.
 این سرویس که یک ماه از عمر آن می‌گذرد حدود ۵۰ هزار کاربر دارد.

منبع: ايتنا

کلیدواژه: فیس بوک توییتر اخبار جعلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.itna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ايتنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۱۰۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود

همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور : دانش آموزان تهرانی از وقتی پای مدرسه به شهر باز شد با پای مبارک به مدرسه می‌رفتند؛ یعنی مسیر خانه تا مدرسه و بالعکس را پیاده گز می‌کردند. بااین‌حال با رشد مدارس نوین و رونق گرفتن مدارس متوسطه کم‌کم بحث جابه‌جایی دانش آموزان جدی شد؛ به‌خصوص جابه‌جایی دانش‌آموزانی که از مسیرهای طولانی باید به شهر می‌آمدند و درس می‌خواندند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

«داریوش شهبازی» مولف و محقق، درباره نخستین سرویس‌های مدارس تهران می‌گوید: «سیستم تحصیلی در تهران بیشتر بر روی محله‌ها متمرکز بود؛ یعنی هر محله یا روستایی مکتب‌خانه خودش را داشت. بعد از اینکه مدارس دبستانی توسعه پیدا کرد به علت کمبود مدرسه، بچه‌ها پیاده باید مسیرهای طولانی را برای رسیدن به مدرسه طی می‌کردند. یادم می‌آید وقتی ۷ سالم بود در مدرسه‌ای در محله زرگنده تحصیل می‌کردم. آن روزها برخی خانواده‌های پولدار شمرونی بچه‌هایشان را با ماشین شخصی و راننده به مدرسه می‌فرستادند که نوعی سرویس خصوصی بود.»

شهبازی می‌افزاید: «تقریباً اواخر دوره پهلوی دوم بحث سرویس‌های مدارس در تهران جدی شد. در حقیقت رونق سرویس‌های مدارس با توسعه شهر تهران و مشکلات تصادف، ایمنی و امنیت دانش‌آموزان گره خورده بود. دورانی که ما درس می‌خواندیم تنها خطری که دانش آموزان را تهدید می‌کرد گرگ‌های بیابان و سگ‌های ولگرد بودند!»

«عباس حسینی» نویسنده کتاب معروف «این اتولی که من داشتم...» درباره نخستین سرویس‌های مدارس شهر تهران می‌گوید: «در دوران پهلوی دوم برخی از مدارس بزرگ تهران برای دانش آموزان سرویس مدرسه راه‌اندازی کردند. اتوبوس‌های خاص که زردرنگ هم بودند. مدرسه هدف و مدرسه ایران و کالج (البرز) در تهران سرویس مدرسه داشتند مخصوص دختران دانش‌آموز بیشتر از سرویس استفاده می‌کردند.»

اولین اداره و قوانین راهنمایی و رانندگی | سرعت بالای ۱۵ کیلومتر در ساعت ممنوع! روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند

کد خبر 849180 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله

دیگر خبرها

  • موضوع اصلاح قیمت خرید گندم به درخواست کشاورزان پیگیری شد
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود
  • روسیه: آمریکا در تکاپوی جایگزین‌کردن زلنسکی است
  • توضیح آهنگران درباره ادعایش از نفوذ سرویس‌های جاسوسی بین بعضی هیئت‌ها و مداح‌ها + فیلم
  • ادعای مداح معروف از نفوذ سرویس‌های جاسوسی غرب در هیئت‌ها | فیلـم
  • وضع قوانین سختگیرانه گوگل برای محتوای دیپ‌فیک
  • آگهی‌های هرزنگاری دیپ فیک در گوگل ممنوع می‌شوند
  • حاشیه جدید بارسا: اعتراض همسر ستاره به نیمکت‌نشینی!
  • (ویدئو) روایت «آهنگران» از نفوذ سرویس‌های جاسوسی در هیئت‌ها
  • (ویدئو) تصاویر بارش ماهی در یاسوج جعلی است